Sinop Gezilecek Yerler

Mustafa Kemal Atatürk’ün harf inkılabını yaptığı şehir olarak bilinen Sinop, 1214 senesinde yani Selçuklu döneminde, Türklerin hâkimiyetine geçmiştir. Köklü bir yerleşik tarihe sahip olan Sinop gezilecek yerler arasında, tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetlere ait yapıları ve Karadeniz’in eşsiz güzelliklerini görebilirsiniz.  

Küçük bir şehir olmasına rağmen şehir merkezinde, Sinop gezi rehberi listenizde yer verebileceğiniz birçok alan bulunmaktadır.  

Sinop Gezilecek Yerler 

Akgöl Yaylası 

Ayancık ilçesinde bulunan Akgöl, ormanlardan gelen iki farklı çayın birleşmesi sonucunda oluşan yapay göllerden biridir. Akgöl Yaylasında bulunan muhteşem güzellik, özel koruma altına alınmış tabiat güzelliklerinden biridir.  

Akyol yaylasında bulunan ormanda birçok yabani hayvanın yanı sıra, çeşitli bitki örtülerini de bir arada görebilirsiniz.  

İnaltı Mağarası 

Sinop Gezilecek Yerler2001 senesinde mağara ve çevresinde belediyenin yaptığı ışıklandırma ve düzenleme çalışmaları, şehrin en önemli doğal oluşumlarından biri olan mağaranın turizme daha etkin şekilde kazandırılmasına neden olmuştur. Şehir merkezinden 27 km uzaklıkta yer alan mağara, içerisinde bulunan sarkıt ve dikitlerle gezginlerin durağı olmaktadır. 

İnceburun Feneri  

Şehir merkezinde sahil kenarında bulunan İnceburun Feneri, Sinop’ta gezilecek yerler arasında bulunan Osmanlı eserlerinden biridir. Uzun bir süre bir ailenin yaşadığı bilinen Sinop feneri, 1863 yılında inşa edilmiştir. Yapılan küçük yenileme çalışmaları ve ailenin fenerden çıkarılmasıyla birlikte, İnceburun Feneri turizme kazandırılmıştır. 

Erfelek Şelaleleri  

Sinop gezilecek yerler arasında doğal güzelliği ile büyüleyici bir görsellik sunan Erfelek Şelaleleri, il merkezinden 23 kilometrelik uzaklıkta yer almaktadır. Yüksek kayalıklardan yeşillikler arasında dökülen suyun sesi, sıcaktan bunalanları kendine çekmektedir. Aynı zamanda şelale çevresinde Karadeniz’in eşsiz yeşilliğini olabilir, burada bir süre vakit geçirerek üzerimizdeki yorgunluğu atabilirsiniz. 

Hamsilos Koyu  

Fil kafasına benzer şekli ile dikkat çeken Hamsilos Koyu, buzulların çok eski tarihlerde karayı aşındırması sonucu oluştuğu bilinmektedir. Hava şartlarının kötü olduğu zamanlarda balıkçılar için bir sığınma noktası olan koy, etrafını çevreleyen ormanla birlikte eşsiz bir güzelliğin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.  

Sinop Cezaevi  

Tarihi Sinop Cezaevi, bir kalenin içerisinde yer almaktadır. 4000 yılı aşan geçmişi ile muhteşem bir turistik değere sahip olan tarihi Sinop Cezaevi, Sinop’ta gezilebilecek yerler arasında en fazla ilgi gören yapılardan biridir. 

Bu cezaevinin sebebi sadece tarihi bir yapı olması değil, aynı zamanda birçok ünlü ismin bu cezaevinde yapmış olmasıdır. Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde tarihi Sinop Cezaevinden bahsetmiş, Sabahattin Ali gibi ünlü isimlerde bu cezaevinde bir süre yatmıştır. 1999 yılında yapılan düzenleme çalışmaları sonrasında tarihi Sinop Cezaevi, sadece turistik ziyaretler için kullanılmıştır.  

Sinop Kalesi 

UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesine alınan Sinop kalesinin 4000 yıllık olduğu tahmin edilen köklü tarihi, kalenin Sinop gezilecek yerler listesinde yer almasının en önemli nedenlerinden biridir. Üç tarafı denizlerle çevrili olması sebebiyle üst kısmında bulunan kafede oturmak, ziyaretçilerine muhteşem bir Karadeniz manzarası sunmaktadır. 

Sinop Balatlar Kilisesi  

Sinop gezi rehberi liselerinde sıklıkla yer verilen balatlar kilisesi, Bizans döneminde inşa edilmiştir. Bir kısmı sağlam bir şekilde günümüze kadar gelmeyi başaran tarihi yapının bir kısmı ise, zaman içerisinde yıkılarak yok olmuştur 

  1. Yüzyıl’da hamam olarak inşa edildiği bilinen tarihi yapı, 5. Yüzyıldan sonra kiliseye çevrilerek uzun bir süre kilise olarak kullanılmıştır. 

Babaçay Kanyonu  

Muhteşem doğal güzelliği ile dikkat çeken Babaçay Kanyonu, Karadeniz’de tabiatın cömert olduğu bölgelerden biridir. Ayancık ilçesinde bulunan kanyon, burada yapılan sosyal tesisler sayesinde Sinop’ta gezilecek yerler listelerinde daha fazla yer almaya başlamıştır.  

Aynı zamanda Sinop’un önemli turistik noktalarından biri olan İnaltı Mağarası da, Babaçay Kanyonu ile oldukça yakın konumdadır.  

Boyabat Kalesi  

Altında bir yeraltı şehrinin bulunduğu Boyabat Kalesi, Boyabat ilçesinde yer almaktadır. Tarihi yapının kimler tarafından hangi tarihte yapıldığı bilinmese de, geçmişinin çok eski yıllara dayandığı bilinmektedir.  

Kalenin altında bulunan yeraltı şehri yapılan ışıklandırma çalışması sonrasında daha rahat ziyaret edilebilir konuma gelmiş olsa da, yeraltı şehrine inerken yanınızda bir ışıldak bulundurmanızı tavsiye ederiz. Çünkü yeraltı şehrinde sensörlü aydınlatma sistemleri kullanıldığı için, ışık kapandığında korkabilirsiniz.  

Bazalt Kayalıkları  

Tabiat anıtı niteliği taşıyan Bazalt Kayalıkları, Boyabat ilçesine bağlı köyünde bulunmaktadır. Boyabat ilçe merkezinden 15 kilometrelik uzaklıkta yer alan tabiat anıtı, gezginlerin Sinop’taki uğrak noktalarından biri konumundadır.  

Sinop Arkeoloji Müzesi  

1921 yılında başlayan müze kurma çalışmalarının 1941 yılında müze kurularak sonuçlanması neticesinde ortaya çıkan Sinop Arkeoloji Müzesi içerisinde, yüzlerce zengin tarihi eser koleksiyonları bulunmaktadır.  

Koleksiyonların parçaları dikkate alındığında on binlerce tarihi eseri bulabileceğiniz Sinop Arkeoloji Müzesi, bahçe kısmında ise y büyük heykellerin, mermer yapıların ve anıt mezarlarını sergilendiği sergi salonu ile ziyaretçilerine hizmet vermektedir.  

Farklı salonlardan oluşan müzeyi, Sinop gezilecek yerler listenize dâhil etmenizi tavsiye ederiz. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

error: Bu içerik korunmaktadır !!